Taksa za kucne ljubimce

Vlasnici pasa, mačaka i egzotičnih životinja ( koji žive na području grada Beograda) će za držanje kućnih ljubimaca od juna plaćati taksu od 500 dinara. Uplatnice će stizati na kućnu adresu, a rok za uplatu biće do kraja godine, rekao je Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove.

Uplatnice će stizati na kućnu adresu, a rok za uplatu biće do kraja godine.
Taksa će se plaćati jednom godišnje, a novac prikupljen na ovaj način biće upotrebljen za sprovođenje Strategije za rešavanje problema pasa lutalica, izgradnju novih azila kao i sličnih problema.

„Odluka o uvođenju taksi za kućne ljubimce nije nova, usvojena je još 2002. godine, ali se nije primenjivala jer nismo imali precizne podatke o vlasničkim životinjama. Sada ćemo koristiti bazu podataka Ministarstva poljoprivrede, na osnovu koje u Beogradu ima registrovanih oko 80.000 pasa i između 7.000 i 8.000 mačaka“, objašnjava Terzin.

Prvobitno je bilo planirano da godišnja taksa za sterilisane ljubimce bude 500, a za nesterilisane 1.000 dinara, ali pošto u bazi podataka nema informacija o tome koje su životinje sterilisane a koje ne, ove godine za sve životinje poznatog vlasnika biće naplaćivana taksa od 500 dinara.

Terzin očekuje da će Beograđani plaćati taksu za svoje ljubimce, budući da ona prema njegovom mišljenju nije visoka, ali da će biti i onih koji „ničime nisu zadovoljni“.

„Jedina zakonska obaveza koju su vlasnici kućnih ljubimaca do sada imali je godišnja vakcinacija ljubimaca protiv besnila, što košta 800 dinara. Mislim da i ovih dodatnih 500 dinara godišnje neće biti veliki izdatak“, smatra Terzin….