Popino prase

Pre neki dan, susreli smo se sa hitnom hiruškom intervencijom našeg psa Brutta.

Naši psi provode dosta vremena u prirodi. Kako na treningu, tako i u slobodnim šetnjama. Brutt je počeo da šepa. Nakon pregleda šape, šepanja i lizanja iste, odveden je veterinaru na pregled. Pregled je potvrdio našu sumnju. Popino prase.

Vlasnici pasa znaju koliko je ova biljka opasna za naše ljubimce, ali ipak ćemo ponoviti….

Popino prase (Hordeum murinum), poznato i kao mišji (lažni) ječam je jednogodišnja biljka iz porodice trava visine do 40cm, prepoznatljiva po svom karakterističnom klasju. Javlja se na zemljištu izmenjenom pod uticajem čoveka – najčešće u blizini ljudskih naselja, na neobrađenim livadama, ivicama puteva, ruševinama, kamenjarima i sl.

Oštro klasje sa iglicama popinog praseta oblikovano je tako da se lako zakači i što dublje zabode u krzno, otvore i pregibe na koži životinje koja prolazi zelenom površinom.Ugao pod kojim su iglice postavljene onemogućava ispadanje, ili lako vađenje.

Popino prase, zahvaljujući svojoj strukturi, se može lako zakačiti na dlaku ili kožu psa. Popino prase se najčešće zakači na neku od sledećih regija:

  • Šape
  • Kožu
  • Usnu duplju
  • Genitalne Organe
  • Uši
  • i

Ukoliko se popino prase zakači za krzno,možete ga  lako ukloniti ukoliko ga odmah primetite. Savetujemo da popino prase odmah uklonite sa krzna psa, i tako rešite potencijalne komplikacije.

U slučaju da se popino prase već nalazi zabodeno u šapi, nosnoj šupljini, uhu psa ili drugoj nepristupačnoj regiji – savetujemo Vam da uklanjanje prepustite veterinaru. Tako smo i mi morali….