Odlazak na izložbu

Nakon korone , konacno pocinje odrzavanje izlozbi.

Pa da ponovimo…. Za početak, za preporuku je da se Vi kao izlagač, lepo i uredno obučete. To što idete na izložbu pasa ne znači da treba da obučete nešto staro.

Ostalo što obavezno ide uz psa je njegova posuda za vodu, kavez (ako ga imate, a moja preporuka je da ga nabavite jer ćete tako lakše da kontrolišete psa a ujedno i da sprečite pristup nepoznatim licima i drugim psima ka Vasem psu), nešto hrane i poneka igračka da bi pas imao na nešto da obraća pažnju. Vama bih savetovala da ponesete stolicu na rasklapanje da možete da sednete (jer na većini naših izložbi takvo nešto nije obezbeđeno) i ukoliko znate da na tom terenu nema hladovine, da ponesete suncobran. Lakše ćete podnositi vremenske (ne)pogode i Vi i Vas pas.

Dovoljna količina vode za psa i Vas se podrazumeva – iako na većini izložbi ima osiguran pristup vodi.

Organizujte se tako da Vam ostane dovoljno vremena za putovanje . Imajte na umu vreme koje ce Vam trebati da pronađete parking, da izvedete psa da se olakša pre ulaska u izložbeni prostor (ne ring, nego  prostor izložbe) i vreme koje ce Vam trebati da uzmete izlagačku prijavu (ukoliko organizator nije prijavu vec raspodelio po ringovima), da utvrdite gde je Vas izlagački ring I  da pronađete mesto gde ćete se smestiti. Obično uz pomagača, to sve ide lakše. Nemojte ići sami na izložbu. Pomoć uvek dobro dođe. Kada se smestite, raspitajte se u ringu kada je na redu za suđenje Vaša rasa (na nekim izložbama je to napisano na oglasnoj table pored ringa, ako se sudija drzi redosleda).

Izlagački broj stavite na vidno mesto na majici ili rukavu.

Sam ulazak u ring ce uslediti nakon što Vas sudija (ili sekretar ringa, stažista u ringu) prozove po kataloškom broju.

Svaki sudija koji poštuje kinoloski sudijski bonton će Vas pozdraviti i pre početka ocenjivanja psa Vam pružiti ruku i upitati Vas koliko je star pas.

Sledi pregled zubala, testisa, stavljanje psa u stav, hodanje/trčanje u krug, paralelno ili kako vec to sudija zahteva i pisanje ocenske liste. Svo vreme dok ste u ringu, trudite se da budete što mirniji i što prisebniji jer i pas oseti Vašu nervozu , čak i ako se svim silama potrudite da je držite u sebi. Ako ima više pasa u Vašem razredu, dok sudija ostalim psima pregleda zubala i testise, vi Vaseg psa postavite u hlad (ako je izložba na otvorenom), budite pored njega, i podržavajte ga (da mu date samopozudanje, posebno ako mu je to prva izložba). U ringu treba da radite sve što sudija zahteva.

Neretko nam se desi da smo nezadovoljni sudijskom ocenom, no i mi treba da poštujemo izlagački bonton i da se sudiji zahvalimo. Ako nismo zadovoljni suđenjem i mislimo da smo ošteceni, obično ima žalbena komisija, ali to je uglavnom samo na papiru…

Nakon završetka izložbe, pustite psa van izložbenog prostora da se olakša, dajte mu da jede, da se napije vode, Vi odahnite i krenite lagano kući.

Blanka Lazić