Psi i zima

Jako je hladno….Temperature su već dugo ispod 0. Šta možete da uradite kako bi vaš ljubimac uživao u zimi?

1. Kućica za pse

Ukoliko niste u mogućnosti da psa primite u svoju kuću, ili neku prostoriju koja ima grejanje, najvažnija stavka je dobra kućica za psa. Zaboravite na improvizovana skloništa i ostalo ( što se često viđa…) .

Kućica treba da bude od drveta ili teške plastike, sa dobrom izolacijom. Takođe, kućica treba da ima ventilaciju, ali ne sme biti promaje. Ne pozicionirajte je na udaru vetra, vodite računa da sneg i kiša ne ulaze kroz njen otvor. Ovo možete postići tako što se na ulaz u kućicu postave vratanca (cene se kreću od 30 do 90 evra u zavisnosti od veličine), ili trakaste zavese koje mogu biti i od jačeg najlona, ili tvrđeg tepiha….jutanog džaka….

Kada ste obezbedili da hladnoća, kiša i sneg ne ulaze u kućicu, možete da se pozabavite prostirkom na kojoj će pas ležati. Možete koristiti slamu, seno, strugotinu ili ćebad. Važno je da redovno proveravate prostirku kako bi utvrdili da li je mokra. Mokra prostirka ne pruža toplotnu izoloaciju i u tom slučaju trebate da je zamenite.

Na zapadu (ali i kod nas) postoje električne prostirke specijalno napravljene za spoljašnju upotrebu (cena je oko 100 evra), kao i specijalna električna grejna tela koja održavaju toplotu u kućici (cena, od 100 evra pa naviše).

2. Hrana i voda

Važno je da vodu menjate i po nekoliko puta dnevno kako biste izbegli zamrzavanje. Pas može da dehidrira ukoliko je voda zamrznuta.

Ishrana treba da bude pojačana, jer pas u hladnim danima troši više kalorija. Posavetujte se sa veterinarom, kako biste došli do najbolje formule u ishrani, uzimajući u obzir rasu i godine vašeg ljubimca.

Možete da koristite plastišne činije kako biste izbegli da se jezik psa zalepi za metal.

3. Održavanje higijene

Ukoliko pas ima nekupirane uši , redovno proveravajte da li se pojavio led ili promrzline. Šape su najizloženije uticajima zime i pažljivo ih održavajte.

Redovno četkajte psa, jer prljavština i otpale dlake lose utiču na toplotu. Održavajte higijenu u i oko kućice, jer se čak i u hladnim danima mogu pojaviti buve i krpelji koji mogu postati aktivni u toplijem okruženju. Koristite oglrlice protiv buva ili Frontline, Fyprist, Bravecto…šta možete da priuštite.

4. Fizička aktivnost

Nažalost, ( još uvek) većina dvorišnih pasa kod nas i u okruženju je vezana na lancu uz minimalnu slobodu kretanja, to je nešto što ne preporučujemo za bilo koje godišnje doba. Idealno je imati ograđeno dvorište i dovoljno prostran boks za psa.

Kada nastupe hladni dani, dvorišnom psu treba posvetiti vremena iako biste se možda radije ušuškali u toplini svoga doma. Izvodite psa dva do tri puta dnevno u šetnju. Ponesite hranu i igračku kao nagradu i vežbajte trikove sa ljubimcem. Pustite ga da se igra i trči po snegu.

Na ovaj način psu neće biti dosadno i uživaće sa vama u zimskim danima. Iskoristite da posle šetnje proverite prostirku, stanje vode i toplotu u kućici.
Uz ove korake obezbedićete svom psu da udobno prebrodi hladne dane, ostane zdrav i veseo. A to nam je svim cilj.