Prva pomoć – sunčanica

Obzirom da su temperature izuzetno visoke u ovom periodu godine, otvara se novo pitanje. Kako pomoći psu u slučaju pregrevanja?

Za vrućih i sparnih letnjih dana pri napornom radu ( u lovu) , na dresuri ili najčešče u zatvorenom automobilu na Suncu, česta je pojava sunčanice, što je posledica pregrevanja glave koja rezultira poremećaj protoka krvi u mozgu.

S druge strane, u jako temperiranim prostorijama sa izrazito visokim postotkom relativne vlažnosti, koji onemogućava psa da dahtanjem reguliše vlastitu telesnu temperaturu, pojavljuje se omarica.

I omarica i sunčanica se prepoznaju po nagloj pojavi tromosti, nesigurnom hodu i teturanju, dahtanju i otežanom disanju. Jako je ubrzan rad srca, a telesna temperatura se diže na više od 42 stepena C . Ne pruži li se pomoć odmah, životinja će zapasti u komu i neće se probuditi……

Kako da pomognete svom ljubimcu ?

Psa treba odmah smestiti u hladniju i prozračnu prostoriju zamračenih prozora. Treba ga položiti tako da mu glava bude na povišenom, a uz sve to glavu i celo telo treba polevati hladnom vodom. Ukoliko se to učini na vreme, pas će se brzo oporaviti, ali sledećih nekoliko dana mora imati potpunu poštedu od svake fizičke aktivnosti.

Ipak treba da odvedete Vašeg ljubimca veterinaru koji će ustanoviti moguće posledice i pokušati ih otkloniti adekvatnim lečenjem.

Blanka Lazić