Otvaranje sezone izložbi – Beogradski CACIB 2009.

DOGO Argentino sekcija

Svaka nova sezona je uvek izazov za odgajivace. Za sva planirana legla, parenja ili samo prosto prikazivanje, BG CACIB je najlepsi izlog. Sem one klasicne prepiske rezultata po kategorijama u ovoj rasi, dozvolicemo sebi malo prokomentarisati sudjenje i pse, na ovoj izlozbi, kao najvecoj na ovim prostorima.
Vec tradicionalno na ovu se izlozbu izvede uvek preko 20, pa i 30 pasa DA rase. Tako je bilo i sad. U katalog upisano i na izlozbu dovedeno 23 psa. Ljubitelje ove rase sigurno raduje cinjenica da je u poslednjih 3-5 godina, jako veliki broj pasa uvezen iz Argentine, Italije, Austrije, Hrvatske itd. Vecina tih pasa je i prikazana tog dana. Ipak, kako cemo kasnije videti po samim rezultatima, mislim da bi trebala mnogo vise da raduje cinjenica da su jako dobre pozicije pri ocenjivanju zauzeli ipak psi iz domaceg odgoja.
Opet kao po dogovoru, ring za ovako velike i temperamentne pse je uvek neki budzak Sajma, jednake velicine kao i onaj za retrivere ili IX F.C.I. grupu. To bi i bila najveca zamerka, ali na racun organizatora.
Shto se odgajivaca tice, zamerki skoro da i nema. Da li je dobrom ponasanju kako vlasnika, tako i njihovih ljubimaca zasluzno, konkretno, nase komentarisanje istih od pre koju godinu, ili se prosto desio splet nekih okolnosti, videcemo u buducnosti. Ranijih godina smo ipak mnogo vise vidjali scene, borbi vlasnika sa svojim DA, koji besomucno laju, reze jedni na druge, pa je ocenjivanje cesto bilo vrlo problematicno. Da li smo i neke sudije podstakli na razmishljanje? Posebno znacajno za sudijski kolegijum je da se i kod ove rase, od skoro, primecuje ostro penalizovanje bilo kakvih znakova agresivnosti. Tako je bilo i ovog puta. Sve ovo automatski podize nivo izlaganja ovih predivnih pasa. A o tome smo vec pisali! Ipak tog dana, mogla se videti vrlo dobra socijalizacija i ring dresura, vecine izvedenih pasa, vrlo korektno ponasanje samih vlasnika i zaista,na kraju, objektivno sudjenje gospodje Mirjane Makevic, arbitra za DA tog dana.

Pobednici po razredima su:

Muzjaci razred beba Gualicho Dell Fiell Luchador Blanco Vrlo perspektivan,
vl. Aleksandar Gavrilovic
Muzjaci razred mladih Desperado Magnifico Blanco PRM, BOB
odg. MAGNIFICO BLANCO
Muzjaci razred intermedia Follien Dell Fiell Luchador Blanco CAC, CACIB
vl. Aleksandar Gavrilovic
Muzjaci razred zrelih Erkan El Perro Bianco CAC
vl. Milan Babic

Zenke razred beba Babsy sa Labudovog brda Vrlo perspektivna
vl. Vladimir i Vukasin Stojanovic
Zenke razred mladih Azra PRM
vl. Bogdan Tunic
Zenke razred intermedia Dogma CAC
vl. Miroslav Milosevic
Zenke razred zrelih Zita Magnifico Blanco CAC, R.CACIB
odg. MAGNIFICO BLANCO
Zenke razred sampiona Clea od Marjanovica CAC, CACIB
vl. A. Markovic

Svo vreme ocenjivanja sudija je glasno opisivala pse, poredila i na kraju uvazavajuci sve parametre donosila konacnu odluku. Ne treba posebno naglasavati da pri ocenjivanju pasa ( potpuno je svejedno koje rase ), sudija bi morao spojiti, spoljasnji izgled tj. eksterijer psa, njegovo ponasanje, odn. karakter, hodove, pokret i stavove i na kraju celokupni utisak o toj konkretnoj jedinci. Sve ovo zajedno odlucuje o psu koji ce tog dana pobediti u svojoj rasi i postati Best of Breed. Na ovoj izlozbi tu laskavu titulu poneo je pas iz razreda mladih, star tek 17 meseci i to domaceg odgoja.
Dakle, sigurno stoji cinjenica, da raznolikost radja kvalitet, ali kod nas postoji vec toliko veliki fond pasa ove rase, da uz malo planskog uzgoja i ciljane selekcije sigurno u odgoju mozemo ocekivati pse koji ce stati rame uz rame sa onima iz Evrope ili cak maticne zemlje Argentine. Samo napred!

dipl. ing. Slobodan Lazic
Kinoloski sudija