Istorija

Ova rasa potiče iz provincije Kordoba, koja se nalazi u centralnoj oblasti Republike Argentine. Njen tvorac je Dr Antonio Nores Martinez, čuveni doktor i član tradicionalne lokalne familije. Godine 1928, njegova strast prema psima, a verovatno i porodično nasleđe, uputili su ga ka postavljanju temelja i utvrđivanju standarda za novu rasu koju je nazvao Dogo Argentino. Njegov posao bioje zasnovan na metodičnom ukrštanju nekoliko čistih rasa sa starim borbenim psom iz Kordobe, koji je bio veoma snažan I energičan, ali mu je nedostajala psihička i genetska stabilnost. Ova lokalna rasa, produkt ukrštanja Mastifa , Buldoga i Bulterijera, bila je široko poznata i cenjena od strane vatrenih ljubitelja pasa za borbu, u to vreme veoma popularne aktivnosti koja je uključivala sve društvene klase.

Posle temeljne i pažljive selekcije i studije karaktera, kroz različite generacije, Dr Nores Martinez je dobijanjem prve porodice postigao svoj cilj. U početku je bio opšteprihvaćen kao pas za borbu, međutim, ljubav prema lovu Dr Noresa Martineza  odvela je pse u jedan od njegovih uobičajenih lovačkih pohoda, gde je nova rasa demonstrirala svoju veštinu i postala ključna figura u svim njegovim izletima. Na taj način ubrzo je postao izuzetan lovački pas. Vremenom ova moć prilagođavanja omogućila mu je veliku raznovrsnost funkcija i pretvorila ga je u plemenitog saputnika, vernog, nenadmašnog zašitnika. Njegova snaga, izdržljivost, oštar njuh i hrabrost, čine ga najboljim psom među onima koji se koriste u lovu na divlje veprove, pekere ( četvoronožne životinje slične svinji) , pume i druge predatore koji se mogu naći u prostranim i heterogenim područjima argentinske teritorije. Njegov sklad, ravnoteža i izuzetna atletska muskulatura, idealne su karakteristike pri istrajavanju u dugim putovanjima raznih vremenskih uslova, kojima sledi neustrašiva borba s progonjenim plenom.

21. maja 1964. ova je rasa priznata od strane Kinološke federacije Argentine i Argentinskog ruralnog društva, i registrovana u zapisniku o poreklu pasa. Tek je 31.jula1973. prihvaćena od strane Međunarodne kinološke federacije kao prva i jedina argentinska rasa, i to zahvaljujući radu i trudu Dr Augustina Noresa Martineza, njenom tvorcu i nastavljaču.

Rase koje su učestvovale u stvaranju Dogo Argentino rase:

Borbeni pas iz Kordobe je poslužio kao osnova.
Poenter radi poboljšanja čula mirisa, veoma važnog na lov.
Boxer je dao svoju živahnost i otmenost.
Arlekin Nemačka Doga da bi se dobilo na veličini.
Bulterier da bi se održala neosetljivost na bol ( smatra se da je bulterier koji je učestvovao u ukrštanju bio gluv, što se recesivno nasledilo.)
Buldog je dao obimne grudi i smelost.
Irski Vučji Hrt je dao svoju brzinu i snagu.
Bordoška Doga je povećala jačinu vilice.
Pirinejski Mastif je ukršten radi čisto belog krzna.
Španski Mastif je ukršten zbog jakog kostura.