Ishrana psa

Prvi period ishrane je doba sisanja, a to je period kada vlasnik kuje hranidbeno nema direktan dodir sa štencima. Hraneći kvalitetno kuju, posredno se brine o ishrani njenih potomaka. U slučaju da primetite da štenci nemirno cvile, da pužu naokolo tražeći majku i sisaju Vaš prst, to je ponekad znak da kuja nema dovoljno mleka. Tada vlasnik mora da pomogne u ishrani. Sada na našem tržištu postoji nekoliko proizvođača veštačkog mleka za štenad, kojom vlasnik dohranjuje štence. Postoji i  recept iz davnina koji takođe može služiti kao nadoknada za kujino mleko:

  • ¼ l kravljeg mleka;
  • 3 – 4 kašike slatke pavlake;
  • 2 – 3 kocke šećera;
  • 1 žumance ;
  • Ljuska od jajeta, osušena i u prah zdrobljena( obavezno prah)

Ovo su količine za prehranu 2 – 3 šteneta.

Nakon sisanja, kao isključivog načina prehrane, oko 25.dana započinje faza odbijanja od sise, kada štenetu dajemo nekoliko obroka dnevno ( 2 mesna + 1 mlečni) . Dnevna količina mesa tada iznosi 100 g.

 U periodu od 2,5 meseci , štenad bi trebala da dobijaju 4 obroka dnevno i to 3 mesna ( 200 g) + 1 mlečni.

 U periodu od 3. do 4.  meseca, štenetu je potrebno već 300 g mesa. U ovom periodu se prehrana svodi na 3 obroka dnevno i to 1 mlečni + 2 mesna. U ovoj fazi počinje i izmena mlečnih zuba u stalne pa se povećava i potreba za kalcijumom i fosforom. To možete nadoknaditi tako što ćete štenetu svaki drugi / treći dan dati kuvanu, cevastu goveđu kost koju nejako štene neće zdrobiti, već je samo glockati.

 Ovakva ishrana traje sve do 8 – 10 meseci, kada štene, koje već liči na poluodraslog psa, počinje izbegavati jedan obrok i to najčešće mlečni. Potreba za mesom je veća, i pojedini psi tada traže veće količine, pa i do pola kg mesa dnevno.

U periodu od 20 meseci, uvodi se ishrana kakva će biti do starosti. Sastoji se od dva obroka dnevno : jutarnjeg npr.granule  ili mlečni obrok i večernjeg mesnog koji će sadržati najmanje 300 g mesa + još neke druge namirnice. Ukupna količina toplog mesnog obroka treba da iznosi oko 2 litre guste kašaste hrane.

UZRAST

MESNI OBROK

MLEČNI OBROK

KOLIČINA / g

4 – 6 nedelja

2

1

100

6 nedelja – 2 m.

3

3

150

2 – 2,5 m.

3

2

150

2,5 – 3 m.

3

1

200

3 – 4 m.

3

1

300

4 – 8 m.

2

1

300

8 – 20 m.

2

1

do 500

20 m. pa nadalje…..

1

1

300 i više….

U ishrani pasa sve češće se koristi gotova , industrijski pripremljena hrana. Tu razlikujemo suvu, polusuvu i punovlažnu hranu. Ovoj hrani teorijski nema prigovora, pošto je napravljena po najnovijim naučnim saznanjima o psima… ali , treba imati na umu da je nauka uvek u razvoju. Zbog toga smatramo, da trajno hranjenje Vašeg psa industrijskom hranom nije preporučljivo. Bar jedan do dva obroka nedeljno pripremite sami.

Konzervirana hrana je izuzetna za ishranu Vašeg ljubimca, isključivo zato što i sami možete da vidite o kakvoj se hrani radi kada je otvorite, a i na osnovu mirisa da izvedete zaključak. Ipak, pripazite ko je proizvođač, pošto nisu svi proizvođači jednako odgovorni…..

Blanka Lazić