DOGO ARGENTINO – King of the pampas 3

Za momenat službenog rađanja rase Dogo Argentino uzima se 1969. godina kada se formira i prvi službeni klub ove rase, tj. Dogoa iz Cordobe. Počasni predsednik ovog kluba bio je dr. Augustin Nores Martinez. Zbog toga što su veliki ljudi tog vremena imali Dogoe koje su dobijali na poklon od porodice Martinez rasa doživljava neverovatnu popularnost i među običnim ljudima. Svi su hteli da imaju Dogoa! Klub je 1969. registrovao 18 pasa, a dve godine kasnije 1500!
Augustin nastavlja da osniva klubove po celoj Argentini i konačno 1973 završava originalni standard rase koju F.C.I. u potpunosti prihvata i uvrštava službeno Dogo Argentina među sve svetske i priznate rase. Dogo Aargentino počinje da se izlaže na izložbama širom sveta.
   Prvi šampion Argentine bio je pas koji je bio proglašen trećim po eksterijeru, jer su prva dva psa ignorisale vepra. Probni napad na vepra je po preporukama pokojnog Antonia, bio obavezan uz ocenu kretanja i izgleda psa. Samo 2 godine kasnije po međunarodnom pravilniku zabranjuje se ovaj test što dovodi do sukoba Kluba DA i Argentinske kinološke federacije. Članovi kluba prestaju izlagati svoje pse i prate Tonov pravilnik, ali generalno ovaj sukob dovodi rasu ponovo u period mirovanja. 1978 godine umire dr. Augustin i ostavlja rasu u amanet svima koji su se u nju zaljubili ili će se tek zaljubiti.  Do tog trenutka u odgajivačnici DEL CHUBUT  je registrovano 1031 štene iz vlastitog odgoja. Još i danas se u nekim rodovnicima mogu pronaći psi sa imenom ove odgajivačnice.
Da ne bi prepisivali kompletan standard rase komentarisaćemo samo one detalje koji su specifični za rasu i oko kojih bude najviše zatezanja na izložbama. Nadam se da će ovi komentari pomoći kako odgajivačima DA, tako i sudijama koje dobiju privilegiju da sude ovu rasu na izložbama.

prethodni tekst