Bolest srčanog crva

 Obzirom da su nam stigli komarci ,, na velika vrata ,, ne bi bilo loše da se informišete u vezi bolesti kućnih ljubimaca koje prenose baš komarci.

Uznemiravajuća je činjenica da ovo nije egzotična bolest koja postoji u dalekim krajevima sveta, već bolest koja uzima sve više maha baš ovde kod nas…..

Srčani crv je vrsta parazita , valjkasta glista, kojeg prenose komarci u fazi sisanja krvi.  Odrasli crvi mogu dostići dužinu i do 30 cm i smešteni su u krvnim sudovima plića i u srcu. Njihovo prisustvo dovodi do tvz. Bolesti srčanog crva  i spada u jako ozbiljne bolesti jer može izazvati smrt kod vašeg ljubimca i pored adekvatne terapije.enke parazita u krv domaćina oslobađaju svoje ,, mladunce ,, koji se zovu mikrofilarije ( larvice). Komarac koji sisa krv unese u svoj organizam ove larvice nakon 14 dana u organizmu komarca se razviju larvice koje mogu zaraziti drugu životinju, ukoliko je taj komarac ubode. U novom domaćinu te larvice putujući ka plućima i srcu, rastu i sazrevaju u odrasle oblike. Proces ,, odrastanja ,, ovog parazita traje 6-7 meseci.

Veoma je važno zapamtiti da se ova bolest ne može preneti nikako drugačije izuzev ubodom zaraženog komarca ! ( Ne može vodom, hranom ili direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom! )

Ne postoje specifični znakovi koji ukazuju da je vaš ljubimac oboleo. Infekcija obično budei neprimećena mesecima, pa i godinama. Prvo što se zapaža je kašalj, brzo zamaranje, gubitak telesne mase, nekad i epizode gubitka svesti.

Mačke nisu tako dobri domaćini kao psi, pa se u organizmu mačaka obično razvije manji broj odraslih parazita. Međutim, ne treba zanemariti mogućnost pojave ove bolesti i kod mačaka.

Ukoliko živite u područjima u kojima ima mnogo komaraca, postoji veliki rizik da vaš ljubimac bude zaražen. Dobra vest je da kod nas postoji izuzetno efikasno sredstvo koje može da ga zaštiti od ove opake bolesti ( npr. Bayerov preparat)

Obratite se svom veterinaru za savet, što pre!

Blanka Lazić

( Tekst u većoj meri preuzet iz letka Udruženja veterinara male prakse Srbije)

Fotografije: gutavet.com, moj-pas.org, alesvet.com