Standard DA

Standard Dogo Argentina FCI 292 ( uključujući i izmenu standarda iz 1999 godine)
 
– budući da se radi o mezomorfnoj životinji, ni jedan od njenih delova ne iskače iz opše celine koja je skladna i uravnotežena. Mezokefalna njuška treba biti jednake dužine kao i  lobanja. Visina  grebena jednaka je visini sapi. Dubina prsnog koša jednaka je 50% visine grebena. Dužina tela veća je za 10% od visine grebena. 

TEMPERAMENT  
– Veseo, otvoren, skroman, društven, retko laje, pokazuje kako je uvek svestan svoje 
snage. Nikada ne smeo biti agresivan, osobina koju treba strogo suditi. Svoju dominantnu 
prirodu pokazuje u stalnoj borbi za teritoriju s pripadnicima istog pola, osobina koja je 
očitija kod mužjaka. Kao lovac je lukav, tih, hrabar i vešt.

1. Prva se specifičnost odnosi na zubalo. Kod DA je dozvoljeno kleštasto i makazasto zubalo ( prvo je poželjnije ), a na žalost psi lepe glave imaju jaku donju vilicu što često znači i da imaju predgriz
( diskvalifikaciona mana ).

2. Specifičnost br. 2 je nedostatak jednog ili više zuba. Ovo je rasa kojoj se i danas toleriše nedostatak jednog ili čak 2 zuba ( najčešće P1) i ne vodi diskvalifikaciji. 
Podrazumeva se da ako se pojave dva približno kvalitetna psa, prednost ima onaj koji ima sve zube.

3. Pigmentacija nosa je tkđ. često sporna stvar. Nos mora biti potpuno crn i pigmentiran kod odraslih pasa. Nedostatak pigmentacije do 30 % se smatra ozbiljnom manom, a preko 50 % vodi diskvalifikaciji psa. Nedovršana pigmentacija se toleriše štenadima i do 9 meseci uzrasta. 
– rascep i zečiji nos su diskvalifikacija.

4. Oči tamne i boje lešnika. Kreoni oko očiju su poželjni, ali ne i obavezni. Tolerišu se boje očiju od tamno braon do oker-žute, a zelene, plave i raznobojne oči predstavljaju diskvalifikacionu manu. 

5. Uši po standardu tvorca rase su obavezno kupirane, a to pre svega zbog sprečavanja povreda pri lovu, ali i zbog bolje slušnosti i SPREČAVANJA upale slušnih kanala ( vrlo česte pojave kod oborenih ušiju ). Mrlje na ušima zbog tanje i providnije dlake, se ne kažnavaju strogo. 
– po pravilu na izložbama gde se izlažu psi sa kupiranim i nekupiranim ušima, zbog vizuelnog efekta gotovo uvek pobeđuje pas sa kupiranim!

6. Rep je srednje visoko nasađen, pod uglom od 45 sa gornjom linijom, sabljast i debeo. Spušta se do skočnog zgloba u mirovanju, a u kretanju i afektu je nošen iznad ili u visini leđne linije. 

7. Kretanje okretno i stabilno sa naglašenim promena pravca i brzine ukoliko je pas zainteresovan. Korak lagan, kas je sa jakim potiskom, a galop prikazuje svu energiju psa. Šape se kreću paralelno.

8. Koža debela i elastična, priljubljena uz telo, ali pri dodiru labava. Dlaka meka i ne duža od 2 cm. 
– U toplijim krajevim tanja, pa se toleriše uočena pigmentacija.

9. Boja mora biti potpuno bela ( dozvoljena je mrlja na glavi koja ne prelazi 10 % površine iste ). 
– Generalno kvalitetne pse ne bi trebali diskvalifikovati zbog pojačane pigmentacije ukoliko ona ne utiče preterano na opšti utisak o psu! Preterana pigmentacija koja jako izbija na dlaku psa vodi diskvalifikaciji!!!

10. Za kraj da navedemo samo diskvalifikacione mane DA: 
   – nepigmentirana njuška
   – podgriz ili predgriz
– oči različith boja, plave ili zelene
– gluvoća
– duga dlaka
– mrlje na dlaci
– više od jedne mrlje na glavi

* poslednja primedba se odnosi na visinu psa. Ovo je stavka koja je promenenjena novim standardom iz 1999 godine. Jasno je naznačeno da su kuje visine 60-64, a mužjaci 64-68 cm. Po toj visinskoj granici kuje ne bi smele biti teže od 40, a mužijaci od 50 kg. 
Izmena standarda po pitanju visine je zapravo ograničila visinu, a ne povećala je kako to na prvi pogled izgleda. Stari standard je podrazumevao pse visine 60-65 cm, ali se prekoračenje tolerisalo. Čim ne postoji penal za prekoračenje bilo čega, ljudi lako odu u krajnost, pa su se viđali psi i 73 cm u grebenu. Pas te visine definitivno gubi i funkcionalnost i tip. Zato novi standard ograničava visinu na 68 i svako prekoračenje se strogo ocenjuje ( +- 1 cm se toleriše izuzetno kvalitetnim psima oduvek ).

To bi bili samo oni najinteresantniji detalji iz standarda rase Dogo Argentino, a oko kojih bude najviše polemika. Nadam se da ćemo konačno usaglasiti i odluke onih koji sude ovu rasu, pošto je standard za one koji bar malo poznaju rasu izuzetno jasan.