Pas ima sve odlike čoveka, a ni jednu njegovu manu!

Vilijam Svečujak

Home

Izložbe pasa

 Često nas ljudi pitaju: ,, Šta mi treba da prijavim psa na izložbu ? ’’ ili ,, Da li mi možeš prijaviti psa na izložbu  ? ’’ i  slična pitanja poput ,, A šta ja moram sudiji da pokažem i kako da prikažem psa? ’’

Obzirom da smo često pitani na tu temu, jasno je da postoji potreba za nekim uputstvima i objašnjenjima.

Idemo redom….

Za preporuku bi bilo da prvo posetite bar jednu izložbu i ispratite suđenje jedne rase od početka do kraja. Ako je sudija prijatan i korektan, trudiće se da posetiocima objašnjava ekterijer psa kojeg ocenjuje i obrazlaže svoje odluke . Mada se korelacija sudija-posmatrači retko primenjuje u praksi. Tada možete  posmatrali razne načine izlaganja ,videli mnogo različitosti u rasama, načinima izlaganja, ponašanju pasa, ponašanju vlasnika i jos mnogo drugih lepih a nažalost i ružnih stvari. Tu se posetiocu ukaze prilika i da upozna neke od izlagača, da postavi par pitanja o rasi ... razmeni iskustva.

Znači  , da biste mogli da idete na izlozbu kao IZLAGAČ- treba da imate psa (pse) sa rodovnikom ( pedigre + radna knjižica ) i zdravstvenom knjižicom ( pasoš psa) u kojoj se vidi da je pas primio vakcinu protiv besnila. Bez toga ne možete prisustvovati izložbi.  Pored ovih tehničkih stvari, potrebno je i da pas bude pripremljen za izložbu.

Kada ste u godišnjem Kalendaru izložbi pronašli izložbu na koju biste voleli da odvedete  vašeg psa, potrebno je da izvršite prijavu psa. Prijaviti psa za izložbu treba u roku da bi organizator upisao ime Vašeg psa u katalog koji se obično štampa nekoliko dana pred izložbu.

Prijavu možete da pronađete na internetu, u Kinološkom društvu, na nekoj od izložbi, u novinama….

Nekada se prijavljivalo uglavnom putem fax-a,telefona ili čak poštom.
I danas su prisutni svi ti načini prijavljivanja , ali ubedljivo najbolji I najprihvatljiviji je on line prijava putem neta. Ne postave sva Kinološka društva mogućnost on line prijave.

U prijavi treba da upišete:
-ime psa
-roditelje
-datum štenjenja
-broj rodovnika

-boju i dužinu dlake

-ime i adresu odgajivača

-ime i adresu vlasnika – tj. Vaše podatke                                                                               

- neko traži i br.mikročipa.


Na svakoj od prijava piše datum održavanja, mesto održavanja izložbe, lista sudija, izlagački razredi, cene izlaganja, broj žiro računa za uplatu, uslovi izlaganja, satnica izlozbe ...

Ako ste prijavili putem internet, dobijete povratni mail da je Vaša prijava primljena.

Kada ste prijavili psa, treba da se pozabavite pripremom psa za izložbu ( u nadi da je pas već naučen većini  potrebnih obrazaca ponašanja) .

Blanka Lazić
back to top

komentar

 back to top