Priprema psa za izložbu

Neka pas navikne na prisustvo drugih pasa – to treba da radite mnogo pre nego  se pojavite na izložbi. Zamolite prijatelje koji imaju pse da se nađete na nekom neutralnom terenu, ali morate biti oprezni da psa – posebno dok je jos štene, ne puštate sa drugim dominantim primercima. To može da dovede do toga da drugi (obicno) veći pas preplaši Vaše štene i da mu ta trauma ostane dugo u sećanju, što će se svakako pokazati na izložbi gde ce biti veliki broj pasa. Ali  ako je Vaš pas takvog temparamenta da uvek obraća pažnju na druge pse, jednostavno se potrudite da mu pažnju skrenete na nešto drugo, na Vas, na igračku, ….. I tu je, za vreme dok čekate suđenje, rešenje kavez.

Vaš pas treba da bude naviknut na povodac i ogrlicu, da ide uz vas, da ne skida ogrlicu, da se ne trza. Psa na povodac i ogrlicu učite od malena .

Sledeće što morate da naučite psa  je da dozvoli pregled zuba. Sudija na izložbi  ce obavezno pregledati zubalo Vasem psu, bez obzira u kojem razredu je prijavljen. To treba da učite psa od malena, lagano, sve po malo. Nema razvaljivanja vilice štenetu da biste ga naučili pregledu zubala – tako cete samo postici suprotan efekat. Radite to lagano, mazite psa. Prvo ga učite da mu samo dirate njušku i pomalo dižete usne, da pogledate zube s vanjske strane. Kada pas prestane da reaguje, tj. kada vidite da takav pristup pas prihvata kao normalan, krenite dalje – a to je da mu prvo podignete usnice s prednje strane kako biste videli prednji deo zubala i zagriz – a onda podižite usne dalje, nežno  okrećuci glavu psa u stranu radi boljeg pregleda (ne previše). Kada vidite da je pas i taj deo savladao tako da to prihvata kao normalno, lagano mu otvorite vilicu, s dva prsta lagano pritisnite jezik, da bi sudija mogao da vidi unutrasnjost zubala. Dobro pazite da psu prilikom navikavanja na pregled zubala ne pritisnete nosnice, pa da ne može da diše . Ako mu pritisnete nosnice, pas će se otimati makar već bio naviknut na pregled zubala. OBAVEZNO nakon toga pomilujte psa i kažite mu BRAVO,  tj. pohvalite ga.Pre pregleda zubala u ringu – psu naredite da sedne, a vi zakoračite preko psa  i tako pokazujte zubalo psu ili tako držite psa dok sudija sam pregleda zubalo. Tako ćete najlakse da kontrolišete psa da ne dođe do neke neželjene situacije (ujedanja, otimanja, skidanja ogrlice i slicno), jer ne zaboravite:  ,, Svaka agresivnost psa prema čoveku ili čoveka prema psu povlači diskvalifikaciju’’

Pregled testisa – to je isto nešto što će muški predstavnici proći ukoliko se pojave u ringu. Na taj dodir takođe treba da naviknete psa ranije, slično kao kod pregleda zubala.  Polako milujete psa od vrata preko stomaka  i slabina do zadnjeg dela, blago pređete rukom preko testisa i spustate ruku niz slabinu. To je nesto što ne smete da radite brzo, grubo i neočekivano, jer većina mužjaka ce onda da reaguje burno. Kada sudija zatraži da pregleda testise psa, jednom rukom držite psa za povodac-ogrlicu, a drugom ispod stomaka. Svaki ozbiljan sudija ce traziti da rukom pregleda testise, jer je nedostatak testisa mana za diskvalifikaciju.

Pas treba da stane u stav kako bi sudija bio u stanju da oceni Vaseg psa. Nemojte da se iznenadite ako Vas pas na svojoj prvoj izložbi bude van sebe, ne bude hteo da stane, ne dozvoli pregled zubala i slicno – čak i ako je sve to s vama prie izložbe (kod kuce) radio bezprekorno. Sve je to za njega novo i nemojte da budete ljuti na svog psa, umirite ga, neka oseti da ima Vasu podrsku. Verovatno će na sledećoj izložbi biti bolje, dok se malo navikne i shvati da to nije ništa strano ni strašno.

Pas za izložbu treba da bude uredan i čist. Pas se na izložbi treba pokazati u punom svetlu.  Okupajte ga, ali preporuka je da to ne bude pred samu izložbu. Bar dva-tri dana ranije bi bilo poželjno. Ako ga okupate noć pred izložbu, sve ranice, ogrebotine, crvenila … žuta boja dlake na određenim mestima, će biti mnogo vidljivija.

Ako ste prijavili psa za izložbu, ako je pas psihički I fizički pripremljen, možete početi sa pripremom odlaska na izložbu.

Blanka Lazić