Izložbe pasa

 Često nas ljudi pitaju: ,, Šta mi treba da prijavim psa na izložbu ? ’’ ili ,, Da li mi možeš prijaviti psa na izložbu  ? ’’ i  slična pitanja poput ,, A šta ja moram sudiji da pokažem i kako da prikažem psa? ’’

Obzirom da smo često pitani na tu temu, jasno je da postoji potreba za nekim uputstvima i objašnjenjima.

Idemo redom….

Za preporuku bi bilo da prvo posetite bar jednu izložbu i ispratite suđenje jedne rase od početka do kraja. Ako je sudija prijatan i korektan, trudiće se da posetiocima objašnjava ekterijer psa kojeg ocenjuje i obrazlaže svoje odluke . Mada se korelacija sudija-posmatrači retko primenjuje u praksi. Tada možete  posmatrali razne načine izlaganja ,videli mnogo različitosti u rasama, načinima izlaganja, ponašanju pasa, ponašanju vlasnika i jos mnogo drugih lepih a nažalost i ružnih stvari. Tu se posetiocu ukaze prilika i da upozna neke od izlagača, da postavi par pitanja o rasi … razmeni iskustva.

Znači  , da biste mogli da idete na izlozbu kao IZLAGAČ– treba da imate psa (pse) sa rodovnikom ( pedigre + radna knjižica ) i zdravstvenom knjižicom ( pasoš psa) u kojoj se vidi da je pas primio vakcinu protiv besnila. Bez toga ne možete prisustvovati izložbi.  Pored ovih tehničkih stvari, potrebno je i da pas bude pripremljen za izložbu.

Kada ste u godišnjem Kalendaru izložbi pronašli izložbu na koju biste voleli da odvedete  vašeg psa, potrebno je da izvršite prijavu psa. Prijaviti psa za izložbu treba u roku da bi organizator upisao ime Vašeg psa u katalog koji se obično štampa nekoliko dana pred izložbu.

Prijavu možete da pronađete na internetu, u Kinološkom društvu, na nekoj od izložbi, u novinama….

Nekada se prijavljivalo uglavnom putem fax-a,telefona ili čak poštom. I danas su prisutni svi ti načini prijavljivanja , ali ubedljivo najbolji I najprihvatljiviji je on line prijava putem neta. Ne postave sva Kinološka društva mogućnost on line prijave.

U prijavi treba da upišete: -ime psa -roditelje -datum štenjenja -broj rodovnika

-boju i dužinu dlake

-ime i adresu odgajivača

-ime i adresu vlasnika – tj. Vaše podatke                                                                               

– neko traži i br.mikročipa.

Na svakoj od prijava piše datum održavanja, mesto održavanja izložbe, lista sudija, izlagački razredi, cene izlaganja, broj žiro računa za uplatu, uslovi izlaganja, satnica izlozbe …

Ako ste prijavili putem internet, dobijete povratni mail da je Vaša prijava primljena.

Kada ste prijavili psa, treba da se pozabavite pripremom psa za izložbu ( u nadi da je pas već naučen većini  potrebnih obrazaca ponašanja) .

Blanka Lazić